Månadslinser

Trots att endagslinser och veckolinser har blivit allt billigare är det fortfarande många som använder månadslinser. Orsaken till det är såklart priset eftersom det fortfarande är mycket billigare att köpa månadslinser.

Passar månadslinser för dig?

Du kan med fördel skaffa månadslinser om något följande påståenden stämmer in på dig.

  • Om du inte har känsliga ögon. Om du har ögon som sällan eller aldrig blir irriterade kan månadslinser funka alldeles utmärkt, men om du har känsliga ögon är det bättre att skaffa endagslinser eftersom de alltid håller sig rena och fräscha.
  • Om du har mycket torra ögon. Det finns månadslinser som består av hydrogel som släpper in 5 – 6 gånger mer syre vilket är bra för torra ögon.
  • Om ovanstående påståenden stämmer in på dig och du inte har något emot att rengöra linser varje kväll för att spara pengar är månadslinser ett utmärkt val.

Skötselråd

Månadslinser bör gnuggas försiktigt men noggrant med linsvätska varje kväll och sedan läggas i ett par ordentligt rena linskoppar, för annars finns det risk för att smuts sitter kvar på linserna och att de får proteinbeläggningar som irriterar ögat och ögonlocken. Var också noga med att ha riktigt rena händer innan du gnuggar dina linser.

Prisbild

Det finns månadslinser för alla slags synfel. Det finns enkelslipade linser för närsynta och översynta, toriska linser för brytningsfel, progressiva linser för dig som är närsynt och som börjar bli åldersynt och så vidare, därför skiljer sig priserna sig ganska så mycket åt mellan olika månadslinser. När det gäller vanliga enkelslipade linser kan du komma undan med cirka 500 kr/halvår för båda ögonen. Toriska och progressiva linser kostar några tior mer per månad om du köper dem via linser-på-nätet.se.