Vanliga frågor

Är du på jakt efter de perfekta linserna online? Då har du säkert en del frågor, särskilt om det rör sig om dina allra första linser. På denna sida hittar du snabba svar på några av de enklaste frågorna rörande linser.

Vad är skillnaden mellan mjuka och stabila linser?

De mjuka linserna är de allra vanligaste linserna idag. Dessa linser har, till skillnad ifrån stabila linser, en begränsad livslängd. Du kan hitta mjuka linser som används endast under en dag upp till ett helt år. Det beror helt på vilken linstyp du är ute efter. Den mjuka linsen brukar vara bekväm att använda redan ifrån början.

En stabil lins kan vara aningen obekväm till en början och man rekommenderar att de byts ut varje år. Dock beror livslängden helt och hållet på hur väl du sköter om dina linser. Många stabila progressiva linser fungerar bättre än mjuka sådana och en annan stor skillnad är att de flesta stabila linser endast ligger på ögats hornhinna, medan mjuka linser även sitter på ögonvitan.

Kan jag köpa linser utan att besöka en optiker?

Visst är det möjligt, men det är absolut ingenting som rekommenderas. Det kan vara så att du beställer helt fel linser som skadar dina ögon mer än de gör nytta. Se därför till att alltid besöka din optiker så du vet vilken typ av lins samt vilken styrka just du behöver innan du klickar hem linser online.

Kan linser korrigera färgblindhet?

Nej, tyvärr. Färgblindhet är inget hinder för att använda linser, men själva synfelet kan ännu inte korrigeras.

När bör jag undvika linser?

Försök att alltid undvika att använda linser om du till exempel är sjuk eller har irriterade ögon. Det kan även vara smart att undvika linser om du befinner dig i miljöer som är mycket dammiga eller där ögonen kan utsättas för kemikalier.

Går det att bada med linser?

Självklart går det, men du bör använda simglasögon om du kan. Detta eftersom vatten kan innehålla mycket bakterier som kan irritera dina ögon. Dessutom finns alltid risken för att du tappar bort dina linser om du skulle få vatten i ögonen.

Har linser ett bästföredatum?

Ja, det har dem. Oavsett om de legat obrutna i sin förpackning under en längre tid bör du inte använda linser där bästföredatumet har passerat.

Är det möjligt att byta linstyp när som helst?
Eftersom linser är tillgängliga online är detta såklart möjlig, men som vi nämnde tidigare så är det ingenting vi rekommenderar. Du bör alltid rådfråga din optiker innan du klickar hem ett par nya linser för att vara på den säkra sidan.

Ska jag köpa linser online eller i butik?

Som med allt annat så är det oftast lättare att hitta billiga linser online. Vill du spara pengar bör du med andra ord jämföra linser online. Dessutom är det mycket smidigare och snabbare att handla online då du i lugn och ro kan hitta de bästa linserna just för dig. Därefter levereras de direkt till din brevlåda.

Det bästa tipset är därför att först rådfråga din optiker om vilka linser som passar just dig bäst och sedan beställa dem online.

När bör jag byta ut linsetuiet?

Se till att byta ut det regelbundet, gärna efter omkring två månaders användning. Kom även ihåg att hålla etuiet rent genom att ofta tvätta det. Om du skulle beställa ny linsvätska, vilket du såklart kommer behöva göra regelbundet, ingår ofta ett nytt linsetui.